INFORMATIE
VOOR OUDERS

OUDERS

Kinderopvang is nodig als u als beide ouders werkt en/of een opleiding volgt. Als ouder heeft u hierin keuze. Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang die voor kinderen een stabiele situatie creëert door opvang in huiselijke sfeer met altijd dezelfde gastouder. Elke opvangdag hetzelfde gezicht.
Gastouderopvang biedt ouders veel voordelen: de gastouder is erg flexibel dus of u nu van 9 tot 5 werkt of te maken heeft met onregelmatige diensten; met de gastouder is dit allemaal te regelen.

U kunt digitaal een informatiepakket opvragen over gastouderopvang. Nadat u het inschrijfformulier heeft ingevuld, maakt één van de bemiddelingsmedewerkers een afspraak bij u thuis. Tijdens dit intakegesprek nemen we de tijd om u en uw kind te leren kennen en antwoord te geven op al uw vragen. Naar aanleiding van dit gesprek gaan we op zoek  naar de gastouder die het beste bij u en uw wensen past.

Voordat u een definitieve keuze maakt, heeft u een kennismakingsafspraak met de gastouder. Het gastouderbureau verstrekt u hiervoor een aantal tips en vragen die aan de orde kunnen komen. Zodra de keuze definitief is, zorgt het gastouderbureau voor de schriftelijke overeenkomsten en tijdens het koppelingsgesprek worden praktische zaken rondom de opvang van het kind besproken.

De gastouder zal veel aandacht besteden aan het wennen van het kind en zal het dagritme van het kind aanhouden. Het is goed als het kind wat eigen spullen mee krijgt, bijvoorbeeld een slaapdoekje. U als ouder onderhoudt goed contact met de gastouder hoe de opvang verloopt. Bij jonge kinderen wordt met een heen-en-weer-schriftje gewerkt. Er is altijd tijd voor overdracht.
Jaarlijks organiseert het gastouderbureau een evaluatiegesprek over de opvang en het kind met de ouder(s) bij de gastouder thuis.

De gastouderopvang mag zo een verlengstuk worden van uw aandacht en zorg vanuit huis.